Halvat harrastukset

Lasten harrastuksiin saa usein uppoamaan isojakin summia rahaa, ja omat harrastukset saattavat tästä syystä jäädä taka-alalle. Harrastukset voivat kuitenkin parantaa hyvinvointia monella tapaa. Niissä sekä lapset että aikuiset saavat ystäviä ja pääsevät oppimaan uusia taitoja sekä irrottautumaan arjesta. On monia halpoja harrastuksia, joita voi harrastaa halvalla niin yksin kuin vaikka perheenkin kanssa.

Liikuntaharrastukset

Liikuntaa voi onneksi harrastaa monissa paikoin hyvin edullisesti tai ilmaiseksi. Edullisin vaihtoehto on tietenkin kävely tai juoksu, jota varten tarvitsee käytännössä vain sopivat lenkkarit ja tarvittaessa tukevat rintaliivit. Pyöräily on myös edullista, ja jos koko perheellä on riittävän hyvät pyörät, voi vaikka lähteä yhdessä pyöräretkelle ja tuoda eväät mukana. Retkeily ja luonnonvesissä uinti ovat myös halpoja harrastuksia. Talvisin ulkona voi myös monissa paikoin ilmaiseksi päästä hiihtämään ja luistelemaan. Välineitä löytää edullisesti kirpputoreilta, tai yksittäisille retkille ne voi koettaa lainata tai vuokrata tuttavilta.

Kunnan liikunta- ja uimahalleissa on yleensä hyvin matalat pääsymaksut. Niissä on usein mahdollisuus myös ohjattuun liikuntaan edullisesti. Sarjalipuilla säästää yleensä rahaa. Ohjattua liikuntaa ja kuntoilua kaipaavan kannattaa myös tutustua kirjastojen treenikirjoihin ja internetistä löytyviin tunteihin, jotka ovat usein edullisia tai ilmaisia. Niillä pääsee kätevästi bikinikuntoon tai oppii joogaa kotoakin käsin, jos on nettiyhteys. Kokeile myös vähän välineitä vaativia itse opittavia lajeja, kuten hulavannetanssia, jonglöörausta tai parkouria – moni näistä sopii lapsillekin.

Järjestäytyneessä urheilussa kannattaa suosia yksilölajeja, joissa ei vaadita paljon välineitä. Joukkuelajeissa ja esiintymistä vaativissa lajeissa kulut voivat nousta kalliiksi. Esimerkiksi suunnistus, uinti ja kamppailulajit ovat suhteellisen edullisia ja mielenkiintoisia urheiluharrastuksia.

Yhteistä tekemistä perheelle

Säästöbudjetilla ei mennä elokuviin, huvipuistoihin tai muihin kalliisiin tapahtumiin, mutta monia asioita voi tehdä yhdessä halvalla.

 • Musiikki on hauska yhteinen harrastus. Soittimen hankkiminen on alussa sijoitus, mutta esimerkiksi kitaroita löytää edullisesti käytettyinäkin. Jos motivaatiota riittää, netti on pullollaan ilmaisia kitara-, laulu- ja muita soittotunteja, joiden avulla pääsee alkuun. Myös esimerkiksi djembe-rummun, huuliharpun tai ukulelen soiton aloittaminen on helppoa ja halpaa. Voit myös kokeilla, löytyisikö kuntasi aikapankista opettajaa.
 • Pelit ovat hyvää ajanvietettä. Esimerkiksi video-, kortti-, lauta- tai roolipelejä pelatessa on hauskaa. Lauta- ja korttipelit eivät ole yleisesti ottaen kallis sijoitus, ja niitä voi löytää suhteellisen helposti käytettyinäkin. Lautapeli-illan voi järjestää esimerkiksi kerran viikossa. Esimerkiksi Alias on hauska peli, jossa pääsee käyttämään luovuutta. Kunnassasi saattaa myös olla lauta- tai roolipelejä järjestävä ryhmä, johon pääsee halvalla tai ilmaiseksi mukaan.
 • Leffailta. Vaikka elokuvateatterit olisivat budjetin ulkopuolella, voi leffaillan järjestää kotona. Kirjastosta löytyy paljon elokuvia, ja naposteltavaksi voi tehdä popkornia.
 • Geokätköily on jännittävä tapa tutkia uusia alueita omalla paikkakunnalla. Se sopii koko perheelle ja on kuin eräänlainen aarrejahti.

Harrastuksia aikuisille ja lapsille

Mukavien harrastusten löytämiseksi kannattaa vilkuilla kansalaisopistojen ja paikallisten yhdistysten esitteitä omien kiinnostusten mukaan. Tässä lista muutamista asioista, joita voi harrastaa ilmaiseksi tai halvalla.

 • Piirtäminen. Piirtämisen opetteluun löytyy hyvin oppaita esimerkiksi kirjastosta. Se on rentouttavaa ja haastavaa tekemistä, joka kehittää motorisia ja visuaalisia taitoja. Kuvataidetunnit eivät myöskään ole yleensä kovin kalliita etenkään lapsille.
 • Tee-se-itse. Kokeile vaikka korien tekoa, vuolemista, virkkaamista tai neulomista. Neulomista varten ei tarvita kalliita välineitä, ja se sopii hyvin luovalle tai käsillään tekevälle ihmiselle. Moneen askarteluun voi löytää materiaaleja luonnosta. Hyvin onnistuneita tuotoksia voi vaikka antaa lahjoiksi.
 • Opiskelu. Opiskelu on halpaa, sillä joka kunnassa on ilmaisia kirjastoja ja netti on täynnä tietoa. Voit opiskella uuden kielen, seurata politiikkaa, oppia taittelemaan origameja, opetella photoshopin käytön, lukea historiasta tai opiskella itseäsi muuten vain kiinnostavaa alaa. Ilmaisia, kaikille avoimia opiskelukerhoja ja yksittäisiä seminaareja voit löytää paikallisista oppilaitoksista ja kirjastoista.
 • Kirjoittaminen. Kirjoittaminen on terapeuttinen ja mielenkiintoinen harrastus. Voit kirjoittaa tarinoita, päiväkirjaa tai vaikka laulujen sanoja.
 • Lukeminen. Kirjastosta löytyvät ilmaiseksi niin uutuudet kuin klassikotkin. Lukeminen on harrastus, joka sopii koko perheelle.
 • Meditointi. Mietiskelyn on todettu parantavan aivojen yhteyksiä ja toimintaa, ja se auttaa keskittymään ja rentoutumaan.
 • Leipominen. Leipomalla teet halvalla omat leivät ja leivokset, ja se on mukavaa puuhaa myös lasten kanssa.
 • Partio, kerhot ja 4H. Kerho- ja partiotoiminta ovat melko edullisia harrastuksia. Kouluilla ja seurakunnilla on erilaisia kerhoja, jotka ovat parhaimmillaan ilmaisia. Partiossa lapsi voi oppia hyödyllisiä taitoja, ja vanhemmatkin voivat kiinnostuksen riittäessä auttaa. Jos haluat tavata uusia ihmisiä tai keskutella mielenkiintoisista asioista, kokeile vaikka Couchsurfing-tapaamisia, opistojen tai koulujen kerhoja tai Prometheus-leirin tuki ry:n ryhmiä.