Kahdeksan kikkaa joilla säästät kauneudenhoidossa

Kauneudenhoitotuotteisiin saa helposti uppoamaan suurenkin summan rahaa. Moni tuotteista ei edes ole loppujen lopuksi kovin tehokas tai tarpeellinen, ja omaa kauneutta voi huoltaa paljon helpommin, luonnollisemmin ja edullisemmin hyödyntämällä tuotteita keittiön kaapeista. Ota tästä vinkit talteen, ja hemmottele itseäsi edullisesti.

  1.       Tee kuorinnat itse. Kuorintaan voi hyötyä monia kotoa löytyviä aineksia: suolaa, sokeria, kahvinpuruja ja öljyä. Kasvojen kuorintaan kannattaa valita hienoa sokeria tai suolaa, kun taas vartalon tai jalkojen kuorintaan käy karkea merisuola. Suolapaketti maksaa noin euron. Vartalon kuorintaa varten sekoita reilu kourallinen suolaa pieneen määrään oliiviöljyä juuri ennen käyttöä, ja pese itsesi normaalisti saippualla käsittelyn päätteeksi. Ihosta tulee pehmeä.
  2.       Tee itse kasvonaamiosi. Kasvonaamioihin voi käyttää monia eri aineosia: kurkku virkistää, savi puhdistaa ja pehmentää, hunaja auttaa mustapäihin, banaani puhdistaa ihoa ja omena auttaa akneen. Savea on luonnossa monissa paikoin, ja sen voi siivilöidä hienoksi ja puhtaaksi. Kasvonaamio jättää ihon hehkuvaksi ja raikkaaksi ja olon virkistyneeksi. Hoitoa ennen ihoa voi puhdistaa omenaviinietikalla, joka on antibakteerinen aine. Sekoita pieni määrä omenaviinietikkaa pariin desiin vettä, ja hyödynnä seos kasvovetenä. Pese kasvonaamio huolellisesti 10-20 minuutin jälkeen ja kosteuta tarvittaessa.
  3.       Hemmottele hiuksiasi. Hiusten hoitoon voi myös käyttää kaapeista löytyviä aineita. Kuiviin latvoihin voi käyttää muutaman tipan oliivi- tai rypsiöljyä, joka kosteuttaa ja ruokkii hiuksia. Myös hyvä puinen harja auttaa säilyttämään hiusten öljytasapainon ilman kalliita suihkeita ja hoitoaineita – vähennä shampoon määrää ja pesukertoja, mutta harjaa hiukset säännöllisesti puuharjalla. Hoitoaineen voi toisinaan korvata omenaviinietikka-vesiseoksella, joka sulkee hiusten suomut ja tuo kiiltoa pesun päätteeksi. Hiusten huuhtelu kylmällä vedellä on myös vanha kikka, joka lisää kiiltoa ja terveyttä. Jos kaipaat vaalennusta, kokeile kamomilla-sitruunahuuhteluita pesun päätteeksi.
  4.       Kosteuta ja suojaa ihoasi. Rypsi- tai oliiviöljy auttaa kuivan ihon kosteuttamisessa ja kovien kohtien pehmentämisessä yllättävän tehokkaasti. Kookosöljykin on hyvä valinta – vaikka se on hieman kalliimpi kuin muut öljyt, se tulee usein halvemmaksi kuin kauneushyllyn tuotteet. Kookosöljy tarjoaa myös miedon suojan aurinkoa vastaan. Öljyt ja vaseliini auttavat pehmentämään ja kosteuttamaan käsien ja jalkojen ihoa, mutta myös toimivat hyvin meikinpoistoaineena. Hyvällä perusvoiteellakin pärjää pitkälle.
  5.       Hyvinvoiva iho vaatii vähemmän meikkiä. Muutamalla konstilla on helppo kaunistautua ilman kalliiden meikkien apua. Kun muistaa juoda vettä, syödä monipuolisesti, nauttia alkoholia vain satunnaisesti, meikata hillitysti ja huolehtia ihon puhtaudesta päivittäin, paranee sen kunto. Myös säännöllinen liikunta auttaa ihon aineenvaihduntaa. Kasvot on hyvä pestä aamuin ja illoin sekä raskaan hikoilun jälkeen, jotta huokoset eivät pääse tukkiutumaan. Pesuun riittää runsas vesi ja mieto perussaippua, kosteuta tarvittaessa. Alueellisia ongelmia voi myös hoitaa kätevästi yksi kerrallaan, esimerkiksi jääkaapissa viilennetyt, märät teepussit auttavat virkistämään silmien ihoa ja vähentämään turvotusta, ja finneihin tai tummentumiin voi sivellä pienen määrän sitruunaa säännöllisesti.
  6.       Jos kaipaat hemmottelua, varaa aika kosmetologi-, hieroja- tai kampaamokouluun. Kouluissa tehdään usein hoitoja myös asiakkaille. Niiden kesto voi olla pidempi kuin ammattilaisen luona, mutta hinta on yleensä huomattavasti edullisempi.
  7.       Hyödynnä yrttejä. Puhdistavaa ja rentouttavaa kylpyä varten tarvitset vain sekoituksen, johon tulee karkeaa suolaa ja suosikkiyrttejäsi. Esimerkiksi Välimeren alueen asukkaat ovat käyttäneet rosmariinia jo vuosituhansia kauneuden- ja terveydenhoitoon. Kuivattu rosmariini on voimakasta, joten et tarvitse suuria määriä. Voit kerätä tai kasvattaa yrttisi kesällä ja kuivata ne talvikäyttöä varten!
  8.       Kasvata hiuksia. Kun kampaajaa ei tarvitse, tulee hiustenhoito halvemmaksi. Säännöllinen harjaus pitää pitkän tukan kunnossa, ja voit opetella erilaisia palmikointitapoja ja kampauksia vaihdellaksesi ilmettäsi. Pinnit ja ponnarit osoittautuvat nopeasti halvemmiksi kuin kampaaja kuukauden välein. Kotona värjääminen on myös edullinen vaihtoehto kampaamoille, mutta voi vaatia hieman harjoittelua – tarvittaessa voi pyytää kaverin avuksi ja tarjota kahvit vaivanpalkaksi. Kannattaa tarkistaa, ettet ole allerginen väriaineelle ennen värjäämistä. Hiusten leikkaaminen itse vaatii jo enemmän taitoa, mutta lyhyt tukka voi auttaa säästämään huomattavasti hiustenhoidossa.

Kauneudenhoidon ei tarvitse olla kallista. Kasviksia ja luonnollisia tuotteita hyödyntämällä voi myös olla varma siitä, mitä ihollesi laitat. Parhaimmillaan kotikonsteista voi kehittää hauskan aktiviteetin. Perusasiat kauneudessa lähtevät riittävästä hygieniasta, terveistä elämäntavoista ja omasta asenteesta. Kaikista tärkeintä on olla itsevarma ja tyytyväinen, sillä se näkyy ulospäin ja kaunistaa.