Kestävät säästövinkit

Moni saattaa yllättyä siitä, miten ekologiset vaihtoehdot tulevat usein halvemmiksi. Kierrättäminen, uudelleen käyttäminen ja kulutuksen vähentäminen ovat eko-intoilijoiden lisäksi tuttuja konsteja monelle säästäjälle. Mikä sen parempaa, kuin säästää rahaa ja luontoa yhdellä kertaa!

Kaupassa

Kun lähdet ostoksille, tuo mukanasi omat kassit tai reppu. Vanhat muovikassit kelpaavat, joskin kangaskasseilla on yleensä jopa pidempi elinkaari kuin käytetyillä muovikasseilla – ja rikkoontuessa ne voi korjata. Lisäksi öljy on uusiutumaton energialähde, jonka tuotanto, jalostaminen ja jätteet saastuttavat.

Säästöpakettien ostaminen myös kannattaa. Ne ovat isompia ja kertaostoksena kalliimpia, mutta kestävät pidempään ja koska pakkausmateriaalia on vähemmän, kuormittavat luontoa vähemmän. Kannattaa kuitenkin tarkistaa aina kilo- ja litrahinnat, sillä toisinaan kauppiaat keinottelevat asettamalla säästöpakkauksen hinnan korkeammalle kuin pienen paketin.

Suosi kotimaisia satokauden kasviksia. Kaalit, perunat, porkkanat, juurekset ja omenat tulevat usein halvemmiksi kuin eksoottiset kasvikset. Moni kotimainen raaka-aine on terveellinen ja halpa: osta kaurahiutaleita, näkkileipää ja kasviksia. Kotimaisten kasvisten hiilijalanjälki on pienempi kuin ulkomaisten, sillä ne tuodaan lähempää. Lisäksi kasvisruoan suosiminen auttaa vähentämään ruokakuluja, sillä esimerkiksi paketti linssejä maksaa alle euron, ja siitä saa ruokaa useaksi päiväksi, kun taas esimerkiksi jauheliha on halvimmillaankin huomattavasti kalliimpaa. Kasvisruoan tuotanto myös kuormittaa vähemmän ympäristöä kuin lihan tuotanto.

Hankinnat

Kun tarvitset jotain, mieti, paljonko sitä tarvitset. Mikäli kyse on vain muutamasta kerrasta, voit ehkä lainata tai vuokrata tarvikkeen edullisesti. Jos tarvitset jotain säännölliseen käyttöön, kannattaa katsoa, voisiko sen ostaa käytettynä. Yllättävän monia asioita löytyy käytettyinä, ja ne ovat hyväkuntoisia. Käytetty tavara on edullisempaa, mutta isompaa ostosta hankkiessa kannattaa myös tutkia ensin, mitä on ostamassa. Esimerkiksi TV:tä tai tietokonetta hankkiessa käytettynä kannattaa tutkia etukäteen esimerkiksi internetin arvosteluista, onko harkinnassa oleva malli hyvä. Huonon tai viallisen mallin osuessa kohdalle voi päätyä maksamaan ekstraa korjausten muodossa.

Tärkeintä on välttää turhia hankintoja. Voit myös pistää pystyyn kierrätys-, lainaus- tai vaihtoringin naapurustossasi tai ystäviesi kesken, ja vaihtaa tai lainata leluja, vaatteita, tavaroita, työkaluja ja muita esineitä. Esimerkiksi kirjojen tai elokuvien ostaminen ei kannata, sillä kirjastoista löytyy yleensä hyvä valikoima molempia.

Arjessa

Korvaa kertakäyttöiset ja huonolaatuiset rätit kestävillä kangasräteillä. Esimerkiksi vanhasta lakanasta saa monta rättiä, joita voi käyttää uudelleen ja pestä talouspaperin ostamisen sijaan. Voit myös sijoittaa esimerkiksi bamburätteihin, joiden imukyky on hyvä. Vauvan vaipat voi vaihtaa kestovaippoihin ja kertakäyttöiset kuukautissiteet kuukuppiin tai kestositeisiin.

Peru turhat lehdet. Löydät tiedot ja uutiset netistä ja kirjastosta kätevästi – säästät sekä luontoa että rahaa. Kirjastosta löytyy myös elokuvia, lasten kirjoja ja aikakauslehtiä, joten vaihtoehtoja viihdykkeeseen ja koulutukseen löytyy.

Hyödynnä kodinhoidossa ja siivouksessa luonnollisia, edullisia aineita – kuten suolaa, ruokasoodaa ja etikkaa. Etikka on luonnollinen desinfiointiaine, joka tappaa valtaosan haitallisista bakteereista ja homeesta. Sitä voi käyttää niin keittiön, vessan kuin monien muidenkin pintojen puhdistukseen, eikä se ole terveydelle vaarallinen aine. Etikan haju haihtuu aineen kuivuttua, eikä se ärsytä ihoa tai hengitysteitä kuten monet vahvat siivousaineet. Suolaa voi käyttää karhunkielen sijasta vaikeiden tahrojen irroittamiseksi esimerkiksi liedestä. Ruokasooda auttaa pinttyneisiin tahroihin.

Säästä laskuissa tiputtamalla kodin lämpötilaa pari astetta ja lämmittämällä vain huoneita, jotka ovat käytössä. Vältä ilmastoinnin käyttöä kuuminakin päivinä. Jos käytössäsi on aikasähkö, suosi yösähköä, kun pystyt.

Hoida vaatteiden pesu kylmällä vedellä aina, kun se on mahdollista ja pese vain täysiä koneellisia. Vettä säästät kätevästi sulkemalla hanat aina, kun et aktiivisesti käytä vettä (esimerkiksi hampaita harjatessa), huuhtelemalla vessa vain ison hädän jäljiltä tai esimerkiksi joka toinen kerta pienen hädän jäljiltä ja korjaamalla tippuvat hanat. Sammuta valot ja laitteet, joita et käytä. Standby-tilakin käyttää sähköä, joten sammuttaminen on paras tapa pysäyttää virrankäyttö. Käytä sähkölaitteita kestävästi: älä laita liian kuumaa ruokaa jääkaappiin ja uunia käyttäessäsi tee kerralla iso satsi. Voit myös kilpailuttaa sähkö- tai vesisopimuksesi, ja katsoa löydätkö parempaa tarjousta muualta.

Liiku kävellen, pyöräillen, kimppakyydeillä tai julkisella liikenteellä. Tämä tulee huomattavasti halvemmaksi kuin oma auto ja auttaa vähentämään myös päästöjä. Hyötyliikunta parantaa myös kuntoa, joten illalla ei välttämättä tarvitse lähteä lenkille.

Korjaa kuluneet ja rikkoontuneet esineet ja vaatteet silloin, kun pystyt, ja kun se tulee halvemmaksi kuin uuden ostaminen. Esimerkiksi laadukkaiden vaatteiden korjaaminen kannattaa. Laadukkaiden vaatteiden suosiminen on muutenkin pidemmän päälle kannattavaa. Niitä löytyy usein myös kirpputoreilta. Osta ainoastaan vaatteita, jotka ovat laadukkaita, helppohoitoisia, hyvin istuvia ja tarpeellisia, jolloin ne kestävät ja niitä tulee käytettyä.