Mistä löytää halpaa ruokaa

Halvan ruoan löytämiseen on monia mahdollisuuksia niin kaupungeissa kuin maallakin. Maalla mahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat, kiitos valtavien metsien. Kaupunkiasukastakin voi kuitenkin onnistaa.

Kerää sato talteen metsistä

Suomessa voi jokamiehenoikeuksien nojalla kerätä metsistä kaikenlaisia ilmaisia luonnonantimia, ja mikäli on mahdollisuus lähteä luontoon helposti, kannattaa tämä mahdollisuus hyödyntää. Marjoista ja sienistä saa parhaimmillaan terveellistä ruokaa koko vuodeksi. Kannattaa siis tutustua oman alueen marjastusmahdollisuuksiin, tai vierailla maalla sukulaisten luona ja samalla piipahtaa poimimassa metsän antimia.

Toinen mahdollisuus sadon hyödyntämiseen on myyminen. Tietyistä marjoista ja sienistä voi saada markkinoilla hyvänkin hinnan, joten se voi olla kannattavaa. Vaikka esimerkiksi mustikoiden hinta on usein niin alhainen, ettei se houkuttele elinkeinona, niin kannattaa kokeilla poimia ja myydä esimerkiksi hillaa tai laadukkaita ruokasieniä.

Satsaa säilöntään ja resepteihin

Jotta saisi täyden hyödyn irti metsien tarjonnasta ja kausituotteista, ovat tietenkin hyvät säilömismetodit tarpeen. Yksi parhaita vaihtoehtoja on iso arkkupakastin, johon mahtuvat helposti koko vuoden marjat. Jos arkkupakastinta ei ole, voi myös tehdä itse hilloja ja säilykkeitä. Tätä varten painekeitin on kätevä apuväline, mutta homma onnistuu myös ilman sitä. Mehustaminen on myös hyvä tapa säilöä. Kuivurilla tai uunissa kuivaamalla saa myös kätevästi säilöttyä niin marjat kuin sienet ilman, että ne menettävät paljon ravintoaineita.

Kun saat ison satsin tiettyä ruoka-ainetta, reseptit ovat hyödyllisiä. Pari perus reseptiä vie jo pitkälle, mutta mitä useampia tapoja keksit raaka-aineen hyödyntämiseen, sitä hitaammin kyllästyt ruokaan. Parhaimmillaan kokkaamisesta tulee hyvinkin innovatiivistä ja hauskaa. Netissä on loputtomat määrät resepti- ja säilöntäideoita erilaisten ruoka-aineiden varalle. Kannattaa suomen lisäksi etsiä ohjeita myös muilla kielillä, jos osaa, sillä voi saada aivan uudenlaisia ideoita tuttujen raaka-aineiden hyödyntämiseen.

Säilöminen ja kokkaaminen ovat myös mukavia koko perheen aktiviteettejä, joiden parissa on hyvä viettää aikaa yhdessä. Lapset oppivat, mistä ruoka tulee, ja heille voi antaa parhaimmillaan palkinnoksi pientä palkkaakin.

Kerää ylijäämät itsellesi

Sosiaalisissa medioissa sekä erilaisilta verkkosivuilta voi löytyä ryhmiä ja foorumeita, joissa ihmiset, joilla on sadonkorjuuaikaan paljon ylijäämää, ja jotka mieluummin lahjoittavat sen ihmisille ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan kuin heittävät kaiken menemään. Yleisesti ottaen joudut itse keräämään sadon, mutta se on pieni hinta siitä, että saa ilmaista ruokaa.

Voit myös tiedustella tutuilta tai naapureilta, joilla on hedelmäpuita, meneekö koko sato käyttöön. On myös viljelmiä, joilla voit itse kerätä kauppahintaa halvemmalla esimerkiksi mansikoita. Tutustu oman alueesi mahdollisuuksiin ja tutki niitä esimerkiksi internetissä ja kauppojen ilmoitustauluilla.

Kokeile vaihtokauppaa

Jos sinulla on tiettyjä taitoja tai ylimääräistä tavaraa, voit myös kokeilla vaihtaa tavaraa tai palveluksia ruokaan. Jos olet kampaaja, voit leikata hiukset omenasäkkiä vastaan, tai voi vaihtaa säkin tarpeettomia vaatteita muutamaan kalaan. Tämä onnistuu kätevästi esimerkiksi aikapankin, Facebookin ryhmien tai omenapörssin kautta tai naapurustossa, jossa on hyvä henki. Ruoan lisäksi voit yrittää tehdä vaihtokauppaa esimerkiksi korjauksista, viihteestä tai esineistä.

Alennukset

Kaupunkilaisen säästäjän kannattaa hyödyntää marketeissa viimeisinä käyttöpäivinä tuotteisiin laitettavat alennukset. Monissa pienemmissä kaupoissa tuotteita löytää halvalla juuri ennen sulkemisaikaa, joten jos mahdollista, kannattaa keskittää ostokset iltaan. Isommissa supermarketeissa alennuksia voi helposti hyödyntää aikaisemminkin.Tarjousten perässä ei kannata juosta, jos se maksaa sinulle rahaa tai on liian aikaavievää.

Paljousalennukset kannattaa myös hyödyntää. Lisäksi kaupassa asioidessa on järkevää huomioida, mitkä kasvikset ovat tuotannossa. Appelsiiniaikana kannattaa ostaa appelsiineja, peruna-aikana perunoita ja kaali-aikana kaalia. Jos ruoka-aines on erityisen halpaa, voi olla järkevää ostaa isoja määriä ja säilöä sitä. Näin ruokavalioon tulee luonnollisesti jonkin verran vaihtelua.  

Voi myös tulla halvemmaksi ostaa kasvikset suoramyynnin kautta. Kaupan kasviksiin tulee usein hieman kaupan omaa lisää, kun taas kasvikset ja monet muut maataloustuotteet suoraan tiloilta ovat usein hieman edullisempia. Pientiloilta voit myös toisinaan ostaa suoraan maito- ja lihatuotteita, mutta ne voivat olla hieman kalliimpia.

Ruoka-apu

Kun tilanne on epätoivoinen ja ruokaa on saatava, on kaikissa kunnissa tarjolla myös ruoka-apua. Sen avulla saa kokoon lajitelman monipuolisia peruselintarvikkeita muutamaksi päiväksi tai noin viikoksi.