Näin karsit päivittäisiä kuluja

Perheen arjen pyörittäminen on haasteellista etenkin silloin, kun rahaa on vähän. Yhä useampi perhe turvautuu myös yhteiskunnan apuun arjen kuluista selvitäkseen. Jotta rahaa jäisi omaan käyttöön enemmän, kannattaa tarkkailla syntyviä kuluja – pidä vaikka listaa kuluistasi. Näin saa tehokkaasti selvitettyä, mihin raha menee, ja miten sitä saa parhaiten säästettyä.

Keskustele kumppanisi kanssa raha-asioista

Vaikka kummallakin olisi omat työnsä ja rahansa, kannattaa yhdessä suunnitella taloutta ja sopia, kuka hoitaa minkäkin osuuden kuluista. Määritellyt vastuualueet selkeyttävät arkea ja konkretisoivat kunkin vastuun. On helpompi suunnitella rahankäyttöä, kun tietää, kuka maksaa laskut, lainat, harrastukset ja ruoat.

Älä ota lainaa helposti

Kun talous on tiukilla, lainan ottaminen voi vaikuttaa hyvältä ja nopealta tavalta saada rahallista helpotusta. Se kuitenkin koituu loppupeleissä kalliiksi, sillä lainan kulut ja korot voivat etenkin pitkällä aikavälillä maksettuina kertyä hyvin kalliiksi. Lyhyen aikavälin lainat ovat aina parempi vaihtoehto, mutta lainan ottamatta jättäminen on aina edullisin vaihtoehto.

Määrittele prioriteetit

Maksa ensin elintärkeät laskut, kuten vuokra. Jätä selviytymisen kannalta vähemmän tärkeät viimeiseksi. Näin takaat, että jos tilanne riistäytyy käsistä, on ainakin tärkein maksettu. Älä anna karhukirjeiden kertyä, vaan neuvottele velkojien kanssa maksuaikataulusta. Huomiotta jääneet laskut ja muistutukset tekevät asioiden hoitamisesta pidemmän päälle vaikeampaa. Mikäli et selviä laskuista yksin, ota yhteyttä talousneuvontaan tai seurakuntaan. Joka kunnalle on määritelty palvelu, josta saa apua talousongelmien ratkaisemiseen.

Selvitä, mistä maksat

Tutki laskusi. On turhaa maksaa matkavakuutuksesta, jos ei matkusta. Tilaatko lehteä, jota ei tule luettua? Kannattaa peruuttaa se, ja ostaa mieluummin irtonumero silloin tällöin tai lukea uutiset ja artikkelit netistä, kun sille päälle sattuu. Joidenkin lehtien kohdalla myös nettitilaus voi tulla halvemmaksi kuin paperiversio. Puhelinlaskujen kanssa kannattaa myös olla tarkkana ja vaihtaa edullisempaan sopimukseen tai prepaidiin, jos pystyy.

Kokkaa itse ruokasi

Ulkona syöminen ja ruoan tilaaminen on kallista. Kannattaa ennemmin kokata itse kuin syödä ulkona. Kotimaisia ja edullisia ruoka-aineita suosiva voi säästää pitkän pennin ruokien suhteen. Esimerkiksi työpaikalle kannattaa tuoda omat eväät ravintolassa tai maksullisessa kanttiinissa syömisen sijaan. Netistä ja kirjastoista löytyy monia reseptejä, joista voi kokata halvalla. Kannattaa suosia kotimaisia kasviksia kuten kaalia, perunaa, porkkanaa, lanttua ja omenoita; kuivia aineksia kuten palkokasveja ja pastaa; sekä kotimaisia tai pohjoismaisia tuotteita kuten korppuja, maitoa ja kauraa. Terveellisen ja maukkaan ruokavalion koostaminen on yllättävän helppoa myös edullisista, kotimaisista raaka-aineista.

Osta vain tarpeellisia asioita

Tämä kohta voi olla monelle vaikea. Uusi kiva mekko kirpparilta, naistenlehti kassan vierestä tai Applen uusin puhelinmalli lähtee helposti mukaan, vaikka kaappi on täynnä vaatteita, netti täynnä ilmaisia naistenlehtijuttuja ja oma, vuoden vanha puhelinkin toimii ongelmitta. Aluksi ostoksista kieltäytyminen voi olla hankalaa, mutta pian huomaa, että rahaa riittää yhtäkkiä enemmän, eikä kotikaan täyty turhasta tavarasta.

Kun ostaa asioita vain tarpeeseen, vähenee myös siivoamisen tarve, eikä sinun tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa ostaaksesi tavaroita, jotka päätyvät lopulta kaapin nurkkaan muutaman käyttökerran jälkeen. Tähän voi auttaa myös mielikuvaharjoittelu: harkitessasi ostosta, mieti, kuinka monta tuntia olet tehnyt töitä sen eteen. Mieti myös, joko sinulla on samaan tarkoitukseen sopiva esine kotona. Mikäli tarvitset jotain esinettä vain harvoin, voi olla fiksumpaa lainata tuttavalta kuin ostaa oma. Harkitse ostoksia toden teolla – älä koskaan hanki mitään ajattelematta. Harkitseva kulutus on rahanhallinnan olennaisimpia osia.

Tarpeellisten ostosten lisäksi mieti myös kulutustottumuksiasi. Ostatko usein kahvin tai leivoksen kaupungilla? Tupakoitko paljon? Pieniin tapoihin kuluu huomaamatta yllättävän paljon rahaa pitkän päälle. Viiden euron mokkalatte ja viineri kaksi kertaa viikossa maksaa jo kuukaudessa 40 euroa.

Suosi käytettyä

Kierrätettynä voi ja kannattaa ostaa monia asioita. Lasten vaatteet, huonekalut, sisustusesineet, keittiötarvikkeet, kodinkoneet ja harrastusvälineet voi usein löytää edullisesti käytettynä. Kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa on usein uudenveroista tavaraa, joka kelpaa hyvin käyttöön. Kierrätä leluja ja vaatteita muiden lapsiperheiden kesken, ja perusta vaikka lainaus- ja vaihtorinki naapurustossasi.

Kierrätä

Lapsien pieniksi jääneet vaatteet, esineet ja lelut kannattaa pistää myyntiin. Näin saat lisää tilaa kotiisi, tienaat hieman rahaa ja autat muita halpoja diilejä etsiviä perheellisiä.